บล็อกนี้เป็นเพียงช่องทางรวบรวมข้อมูลข่าวสารจากที่ต่างๆ ผู้จัดทำไม่ได้มีเจตนาบิดเบือนข้อมูลข่าวสารหรือต้องการให้ร้าย องกรณ์ หน่วยงานและบุคคลใดๆทั้งสิ้น+++++ หากบทความใดผิดพลาดหรือกระทบต่อ องกรณ์ หน่วยงาน หรือบุคคลใด ผู้จัดทำก็กราบขออภัยไว้ล่วงหน้า +++++ ผู้อ่านท่านใดมีข้อมูลหักล้าง ชี้แนะ หรือมีความเห็นใดๆเพิ่มเติมก็ขอความกรุณาแสดงความเห็นเพื่อให้เป็นความรู้สำหรับผู้อ่านท่านต่อๆไปได้ตามแต่จะเห็นสมควร ------------- ขอขอบคุณเจ้าของบทความทุกๆท่านมา ณ. ที่นี้ด้วยครับ *******ช.ช้าง *******

วันอาทิตย์ที่ 23 ตุลาคม พ.ศ. 2554

เจอ'ภัยธรรมชาติ'ปฏิวัติ อนิจจา'สยามยิ้มไม่ออก

' ฝากความหวังใครไม่ได้ ดีแต่โบ้ย:ผู้คนหมดหวัง
และแล้วก็อั้นไว้ไม่อยู่ เมื่อ “น้ำ” เริ่มทยอยไหลทะลักเข้าสู่เมืองหลวง ที่เป็นศูนย์กลางของ “สยามเมือง(เคย)ยิ้ม” ท่ามกลางความขัดแย้งของ “หลายฝ่าย” ที่ทำงานแบบตัวใครตัวมัน สะท้อนให้เห็นถึงความไร้เอกภาพในการแก้ปัญหาน้ำท่วม จะเห็นว่า ตั้งแต่เกิดปัญหาน้ำท่วมในหลายเดือนก่อน...เราชาวสยามได้เห็นแล้วว่า “คนมีอำนาจในการบริหารจัดการ”...ห่วยแตกเพียงใด ทุกครั้งจะบอกตลอดว่า “เชื่อว่าจัดการได้...เชื่อว่าจะป้องกันได้” แต่กลายเป็นว่า “ทุกแห่งเจอกันหมด-ทุกที่โดนกันเต็มๆ” เรียกได้ว่า เกิดสิ่งที่ “ตรงกันข้าม” กับ “คำพูด” มาตลอด
“คนมีอำนาจ” ไม่ว่าจะยุคไหน-สมัยใด...ไม่เคยเรียนรู้จากความผิดพลาดในอดีต...หากจำกันได้เมื่อราวปี 2533 “พ่อเหนือหัว” เคยรับสั่งไว้ว่า “ไม่มีใครอยากให้ภัยธรรมชาติเกิดหรอก แต่เราต้องเรียนรู้ภัยธรรมชาติ ให้เอาภัยธรรมชาติมาเป็นครูที่จะสอนเรา”
แต่กลายเป็นว่า...ผ่านมา 21 ปี ผ่านผู้นำมาแล้ว 13 คน...จากยุค “น้านักซิ่ง” มาสู่ยุค “โคลนนิ่ง...ดีแต่โม้-ดีแต่โบ้ย” แต่ เราก็ยังไม่เคยเห็นการบริหารจัดการน้ำอย่างเป็นระบบ ทุกครั้งที่เกิดภัยพิบัติน้ำท่วม ก็จะระดมแก้ปัญหาเฉพาะหน้ากันมาตลอด ไม่เคยวางแผนป้องกัน หรือบรรเทา...อย่างเป็นระบบ
มาคราวนี้ที่ถือว่า “หนักหนาสาหัส...สุดๆ” ในรอบ 50 ปี เพราะ “กระจายทุกข์(หนัก-เบา)” กันถ้วนหน้า ในหลายจังหวัด-หลายธุรกิจ...หลายคนต้องสิ้นเนื้อประดาตัว หลายธุรกิจต้องแหลกสลาย หลายจังหวัดต้องพินาศ ฯลฯ
ก็อย่างที่ “ไต่กอ” เคยบอกไว้ “ดวง...น้องปูกิ๊” เป็นธาตุไฟ เมื่อต้องมาเผชิญกับ “น้ำ” ก็ต้องพ่ายแพ้ราบคาบ เห็นได้จาก “สั่งงานใคร-สั่งการอะไร” ก็ไม่มีใครเชื่อ-ไม่มีใครฟัง...ที่สำคัญ “พี่ชายตัวดี” ตอนนี้หายหัว ไม่กล้าเสนอหน้ามาเสนอแนะ...ปล่อยเกาะให้ “น้องสาวสมองกลวง” ซวยไปคนเดียว
และในเมื่อ “มีสมองอันน้อยนิด” แถมไม่ได้ตั้งใจจะมาเป็น หรือเตรียมตัวมาเป็น แต่ถูกดันก้นให้ “ต้องมาเป็น” จึงไร้ประสบการณ์ ไม่รู้จักผู้คน จึงเลือกใช้คนไม่เป็น-เลือกใช้คนไม่ถูกกับงาน คิดแต่จะใช้แต่ “พวกพ้องตัวเอง” ที่ก็ Same-Same คือ “สมองกลวง” พอๆ กัน
จะเห็นว่า...เรื่องบริหารจัดการน้ำ หรือการแก้ปัญหาน้ำ รู้กันดีว่า ในดินแดนสยามนี้ “ใครช่ำชอง” เพราะมีประสบการณ์มามากมาย ถึงขนาด “กูรูผู้เชี่ยวชาญน้ำ” ที่เคยผ่านงานแก้ปัญหาเมื่อปี 2538 เคยเสนอแนะแนวทางการผันน้ำ-การเร่งระบายน้ำว่า...ต้องทำอย่างไร แต่ She ก็ไม่สนใจ เพราะมัวแต่ไปฟัง “คนรอบข้าง” ที่เวลานี้กลายเป็น “ยาพิษ” ขนานแท้
จะเห็นว่า...การแก้ปัญหาของ She มุ่งเน้นไปที่การต่อสู้-การป้องกัน...ไม่ ให้น้ำทะลัก ซึ่งแค่เริ่มคิด-แค่เริ่มทำ...ก็ผิดแล้ว เพราะยังไงๆ ก็ไม่มีทางสู้หรือเอาชนะกับ “น้ำ” ได้ เพราะหนทางที่ดีที่สุดคือ “ทำอย่างไร...ที่จะเร่งระบายน้ำออกไปสู่ทะเลให้เร็วที่สุด” โดยต้องยึดถือตามคำสอนที่ว่า “ต้องเรียนรู้ภัยธรรมชาติ ให้เอาภัยธรรมชาติมาเป็นครู...สอนเรา”
ตลอด 2 เดือนที่ผ่านมา...เราเห็นชัดเจนเลยว่า ปัญหาน้ำท่วมหนนี้...ฝากความหวังกับใครไม่ได้เลย ชาวบ้านตาดำๆ ต้องช่วยตัวเอง-พึ่งพากันเอง เพราะทั้ง “ศูนย์ประจานภูมิปัญญา-แก๊งค์เมืองหลวง-ฝ่ายแค้น-คนมีสี” ต่างเล่นบทตัวใครตัวมัน...“เล่นการเมือง...กั๊กกันไป-มา” แถมมีการ “โบ้ยกันไป-มา” แต่คนซวยสุดๆ ก็คือ “ประชาชนคนธรรมดา”
เอาแค่วิวาทะระหว่าง “คุณชายเมืองหลวง” กับ “น้องปูกิ๊” ก็พอจะเห็นแล้วว่า พึ่งใครไม่ได้เลย มีการโทษกันตลอด ถึงขนาด...“น้องปูกิ๊” สั่งทราย-ได้ปูน / สั่งซ้าย-ไปขวา
จนที่สุด...ทนไม่ไหว ต้องงัด “กฎหมายสาธารณภัย” มาใช้ ด้วยการสั่งให้ทุกหน่วยงานขึ้นตรงกับ She และขอให้ทุกอย่างต้องมี “ลายลักษณ์อักษร” เพราะรู้ดีว่า “น้ำลายที่พ่นออกมา” ไม่มีใครเชื่อฟัง...โดยไม่ยินยอมจะงัด “พรก.ฉุกเฉิน” มาใช้ เพราะกลัวจะโดน “คนมีสี” ได้จังหวะ...เอาหน้า-เอาอำนาจ(คืนไป)...555
แถม “พวกซากศพ 111” ที่ยังไม่ยอมวางมือ ก็โผล่หน้ากันออกมาสลอน...โดยเฉพาะ “เจ๊ตูดใหญ่ใส่แว่น” ที่พยายามออกมาชิง “เอาหน้า-เสนอหน้า” เพื่อกลบรัศมีของ “น้องปูกิ๊” หวังทำให้รู้(ทางอ้อม)ว่า “กึ๋น” ใครมีมากกว่ากัน
เพราะรอบนี้ที่ออกมาเสนอหน้า...โดยมี “จอมเล่าข่าวตัวเสี้ยมแห่งวิกน้อยสี” เด้งรับลูก...ก็เพื่อหวังโชว์ให้เห็นว่า “กำลังคิดหาทางแก้ไข” แต่ความจริงแล้ว...คลุกวงในต่างรู้ดีว่า...พยายามโยนลูก-โบ้ยใส่ “ฝ่ายตรงข้าม” ทั้งหน่วยงานที่ดูแล และพรรคคู่แข่ง...เพื่อหวังดิสเครดิตกันเต็มๆ
พูดถึงเรื่องดิสเครดิต...ก็ต้องขอนำ “อินไซด์ X-กูสืบ” มาบอก “แฟนคลับไต่กอ” ว่า ไม่มีใครสงสัยกันเลยหรือว่า ทำไมนิคม NEP...ถึงได้พังทลาย...ทั้งที่รับรู้กันดีว่า “เส้นใหญ่” มีแบ็ก “คน(เคย)มีสีเขียว-สารพัดเสธ.” หลากหลายตระกูลดัง...มาเอี่ยว...โดยเฉพาะสัมพันธ์ “พี่-น้อง” ระหว่าง “ประธานบอร์ด” กับ “เสนาบดีคนมีสี”
และตอนตั้งศูนย์บัญชาการเพื่อต่อสู้และป้องกันที่นิคม NEP แห่งนี้...ก็มีการสั่งระดมพล-ระดมกำลังของ “คนสีเขียว” ผ่านทางลูก-หลานที่ “กุมกำลังพล” อยู่...ถึงขนาดมั่นในกันยกใหญ่ว่า “เอาอยู่”
ก็ลองคิดดู...แรก  ๆ เวลาจะสั่งการอะไร คนที่เกษียณไปแล้ว...“โทร.กริ๊กเดียว” หรือ “สั่งทางปาก” ทุกอย่างพรึ่บ-จัดให้รวดเร็วมาก เรียกได้ว่า “ข้ามหน้าข้ามตา” และ “มุ่งช่วยแต่สถานที่นี้” จนทำให้ “ภาพลักษณ์คนสีเขียวเสียหาย” และตกเป็น “ขี้ปาก” ให้ถูกเม้าท์ว่า “เส้นใหญ่จริงๆ”
แต่ก่อนเกิดปฏิบัติการล้มเหลวเพียง 2 วัน...ปรากฏว่า เกิด “คำสั่งพิเศษ”...ที่จะสั่งการอะไร-จะขออะไร...ต้องทำ “หนังสือ...ขอ” เพื่อให้ “บิ๊กบอส” เซ็นก่อน แล้วถึงจะอนุมัติให้ดำเนินการ เอาง่ายๆ วันเสาร์ก่อนโน้น ขอกระสอบทรายไปหมื่นลูก...ดันได้มาแค่ 500 ลูก สุดท้าย...ก็จมธรณี เพราะ “เอาไม่อยู่”...ตามคำคุย
งานนี้เป็นการบ่งบอกให้รู้ว่า...จะช่วยใครก็ต้องมีมาตรฐานเดียวกัน ไม่ใช่มีสองมาตรฐาน...เพราะถ้าจะทุกข์ ก็ต้อง “กระจายทุกข์” กันถ้วนหน้า...555
ก็อย่างที่บอกแต่ต้นๆ ว่า “ทุกข์ของน้ำหนนี้” พึ่งพาใครไม่ได้เลย...ก็ขนาด “หล่อหลักลอย” ที่ตอนแรก...พยายามสร้างภาพ หวังลบภาพ “ดีแต่พูด” ด้วยการลงพื้นที่ประสบภัย พร้อมลุยเข้าถ้ำเสือ ไปหารือกับ “เจ๊ปูกิ๊” แต่กลายเป็นว่า พอ “ทุกข์” กำลังมาเยือน He เล่นแพ็คครอบครัวใส่กระเป๋า เผ่นไปต่างประเทศหน้าตาเฉย
แถมก่อนเผ่นไป...ยังไม่วายโชว์ “ดีแต่พูด” ด้วยการสั่งให้เจ้าหน้าที่พรรค เฝ้าระวัง-ป้องกันพรรคแมลงสาป...ให้ได้ เล่นเอา “เจ้าหน้าที่พรรค” เป็นงง เมื่อ “หัวหมู่ทะลวงฟัน” ยังไม่อยู่ แล้ว “ลูกน้อง” ใครล่ะจะกล้าอยู่ หรือว่า...นี่คือสูตร “ประชาชนต้องมาก่อน...ยกเว้นกูต้องไปก่อน”
แม้แต่ “คุณชายเมืองหลวง” ก็ Same-Same เช่นกัน...เห็นแล้วก็เศร้า ผู้คนระทมทุกข์กันหมด แต่ยังถนัดตีฝีปาก โบ้ยหน่วยงานอื่น-โบ้ยผู้มีอำนาจคนอื่น...เน้นเอาดีใส่ตัว-ชั่วโยนให้คนอื่น
แถมยามวิกฤตแบบนี้...ยังไม่ “ลด-ละ-เลิก” ในการ “ดริ๊งค์วันละนิดจิตแจ่มใส” เพราะวันก่อนดันไป “ลับหลุด” ให้สัมภาษณ์สื่อทีวีช่องหนึ่งช่วงดึกๆ พอทุกอย่างเสร็จสิ้น...เจ้าหน้าที่ก็บอกให้ “ถอดไมค์” ก็ไม่รู้ว่า  “ท่านชาย” มึน-จัง-กู...หรือยังไงไม่ทราบ ดันเผลอจะถอดกางเกง...ดีที่มีใครสะกิดเตือนกันไว้ก่อน มิเช่นนั้น...คงได้เห็น “ฮ็อตดอก” กันแน่ๆ ว่า “แท่งใหญ่” หรือ “แท่งเล็ก”...555
ที่เล่ามาทั้งหมด...เพื่ออยากระบาย-ปลดทุกข์ให้เห็นกันว่า “นักการเมือง” มีนิสัยเป็นอย่างไร??? และทำให้ “ประเทศชาติพัง Chip-หาย” กันอย่างไร??? โดยเป็นเหมือนๆ กันหมด ไม่ว่าจะเป็นพรรคไหน-พวกใคร
หรือว่า “อุทกภัยหนนี้” เป็นการส่งสัญญาณจาก “ฟากฟ้า เพื่อมาล้างพวกชั่วๆ พวกตัวซวย...ให้ “สยาม” กลับมายิ้มอีกหน...และเป็นการตบหน้า “ขี้ตู่ปากมาก-สู้แล้วรวย” ที่วันๆ ไม่คิดทำอะไร...จ้อมาตลอดว่า “คนมีสีคิดทำปฏิวัติ” ทั้งๆ ที่ชาวบ้านชาวช่องเค้าเดือดร้อนกันถ้วนหน้า แทนที่จะทำงานเพื่อช่วยเหลือประชาชน แต่ดันมาทำ “ปากมาก-ปากปีจอ”
หรือว่าคราวนี้...โดน “พระเจ้าลงโทษ / ฟ้าดินลงโทษ” ด้วยการ “ปฏิวัติโดยภัยธรรมชาติ”...555
โอมเพี้ยง...อยากให้เป็นแบบนี้จิงๆ...และก็อย่ามาหาคำ “เพ้อเจ้อ-พิคเจอร์”...โทษคนโน้น-โทษคนนี้อีกล่ะ...เพราะคราวหน้า...อาจโดน “ภัยธรรมชาติ” เล่นงานจนหายไปจากแผ่นดินสยามเลยก็ได้...
เผื่อ “สยาม” จะได้กลับมา “ยิ้ม” อีกครั้ง...แบบยาวนาน...555 ขอบอก
..................................
คอลัมน์ “ซุบซิบไทยอินไซเดอร์”
โดย “ไต่กอ”

วิกฤตน้ำท่วม ทำอุตสาหกรรมเสียหายเดือนละแสนล้าน

ไทยรัฐ

Pic_211058 ส.อ.ท.หวั่นอุตสาหกรรมไทยจมน้ำนานกว่า 4 เดือนทำจีดีพีติดลบ ขณะที่ดัชนีอุตสาหกรรม เดือน ก.ย. ต่ำสุดรอบ 26 เดือน คาด ความเสียหายภาคอุตสาหกรรมเดือนละแสนล้านบาท…

นายพยุงศักดิ์ ชาติสุทธิผล ประธานสภาอุตสาหกรรมแห่งประเทศไทย(ส.อ.ท.)เปิดเผยว่า วิกฤตน้ำท่วมที่เกิดขึ้นไม่ได้สร้างความเสียต่อภาคอุตสาหกรรมเท่านั้น แต่กระทบต่อการจ้างงานและเศรษฐกิจของประเทศด้วย รัฐบาลจึงต้องเตรียมมาตรการฟื้นฟูหลังน้ำลดที่ไม่ล่าช้า เพราะขณะนี้เป็นสถานการณ์ฉุกเฉิน จึงไม่ควรนำข้ออ้างที่ติดขัดกับข้อกฏหมายหรือหลักเกณฑ์ใดๆ มาอ้าง แต่ต้องผ่อนปรนเงื่อนไขการช่วยเหลือให้เกิดขึ้นได้รวดเร็วที่สุด เพราะขณะนี้ความเสียหายต่อภาคอุตสาหกรรมมีมูลค่าเดือนละกว่า 100,000 ล้านบาท หากปล่อยไว้นานเกิน 4 เดือนหลังน้ำลด แล้วแก้ไขหรือช่วยเหลือภาคเอกชนให้กลับมาผลิตสินค้าไม่ได้ อาจทำให้อัตราการเติบโตของผลิตภัณฑ์มวลรวมในประเทศที่ประมาณการไว้ว่าจะเติบ โต 4% อาจติดลบได้

นาย พยุงศักดิ์ กล่าวว่า ส.อ.ท.เข้าใจดีกว่ากรณีที่รัฐบาลไม่ยอมประกาศให้วิกฤตน้ำท่วมได้รับการแก้ไข โดยเร็วผ่านการใช้พระราชกำหนดการบริหารราชการในสถานการณ์ฉุกเฉิน (พ.ร.ก.ฉุกเฉิน) เนื่องจากอาจเกรงว่าจะเป็นเงื่อนไขให้บริษัทประกันภัยไม่ยอมจ่ายค่าเสียหาย ให้กับลูกค้าที่เป็นโรงงานอุตสาหกรรมได้ แต่รัฐบาลก็ควรหามาตรการอื่นๆ เข้ามาทดแทนในเรื่องนี้ เพื่อให้วิกฤตคลี่คลายในเวลาที่รวดเร็ว สำหรับผลสำรวจดัชนีความเชื่อมั่นภาคอุตสาหกรรมเดือน ก.ย.ของ ส.อ.ท. พบว่า ดัชนีความเชื่อมั่นอยู่ที่ 90.7 ปรับลดลงจากเดือนก่อนที่อยู่ระดับ 102.5 ต่ำสุดในรอบ 26 เดือนนับตั้งแต่เดือน ส.ค.2552 ที่ระดับ 88.0

เช่น เดียวกับดัชนีความเชื่อมั่นคาดการณ์ล่วงหน้า 3 เดือนที่ลดลงจาก 110.0 มาอยู่ที่ระดับ 94.0 ต่ำสุดในรอบ 27 เดือนนับตั้งแต่เดือน ก.ค.2552 ที่อยู่ระดับ 96.7 เนื่องจากซึ่งคาดว่าค่าดัชนีเดือน ต.ค.จะลดมากกว่านี้ เนื่องจากเป็นช่วงที่ความเสียหายจากน้ำท่วมเริ่มกระจายวงกว้างมากขึ้น

“ทั้ง นี้ ค่าดัชนีความเชื่อมั่นและดัชนีคาดการณ์ล่วงหน้าต่างก็ปรับตัวลดลงต่ำกว่า 100 ซึ่งไม่เคยเห็นมาก่อน และการที่ค่าดัชนีต่ำกว่า 100 แสดงให้เห็นว่าผู้ประกอบการมีความเชื่อมั่นในระดับที่ไม่ดี และคาดว่าค่าดัชนีเดือน ต.ค.จะต่ำกว่านี้ เพราะดัชนีที่สำรวจในเดือน ก.ย.เป็นเพียงแค่ความเสียหายที่เกิดขึ้นเพียง 1 ใน 3 ของความเสียหายที่เกิดขึ้นเท่านั้น”

นาย พยุงศักดิ์ กล่าวว่า ผู้ประกอบการส่วนใหญ่เห็นว่า รัฐบาลควรชะลอการพิจารณาปรับขึ้นค่าแรงขั้นต่ำ 300 บาทต่อวันออกไปก่อน ออกมาตรการลดผลกระทบสำหรับผู้ประกอบการเอสเอ็มอี จัดหาแหล่งเงินกู้ดอกเบี้ยต่ำให้ผู้ประกอบการ เร่งแก้ปัญหาขาดแคลนแรงงานฝีมือ และออกมาตรการช่วยเหลือผู้ประกอบการที่ได้รับผลกระทบจากน้ำท่วมโดยเร็ว

ขณะ ที่ นายสุรพงษ์ ไพสิฐพัฒนพงษ์ โฆษกกลุ่มอุตสาหกรรมยานยนต์ ส.อ.ท.กล่าวว่า จากการประเมินเบื้องต้นถึงผลกระทบจากสถานการณ์น้ำท่วมต่อยอดผลิตรถยนต์ปีนี้ คาดว่าจะทำให้ยอดการผลิตรถยนต์อยู่ที่ 1.65 ล้านคัน ต่ำกว่าเป้าเดิมที่ตั้งไว้ 1.8 ล้านคัน หรือหายไปประมาณ 150,000 คัน โดย 9 เดือนแรกของปีนี้ผลิตรถยนต์ได้แล้ว 1.28 ล้านคัน

“เรื่อง นี้ ต้องดูสถานการณ์เป็นรายวัน เพราะตัวเลขนี้เป็นการประมาณเบื้องต้นก่อนที่แต่ละค่ายจะหยุดการผลิต ซึ่งในเดือน พ.ย.คาดว่าภาพจะชัดเจนขึ้น โดยขณะนี้แต่ละค่ายก็พยายามหาชิ้นส่วนจากที่อื่นมาทดแทนให้ทันกับการผลิต”

นาย สุรพงษ์ กล่าวว่า ยอดผลิตรถยนต์เดือน ก.ย.อยู่ที่ 174,212 คัน ถือว่าสูงสุดตั้งแต่มีการผลิตรถยนต์ปี 2504 เนื่องจากเป็นเดือนแรกที่อุตสาหกรรมยานยนต์เริ่มได้รับชิ้นส่วนจากบริษัทแม่ ในญี่ปุ่นตามปกติ และทำให้การผลิตเพื่อส่งออกทำลายสถิติด้วย โดยผลิตเพื่อส่งออกได้90,293 คัน ส่วนการผลิตเพื่อขายในประเทศอยู่ที่ 87,012 คัน เพิ่มขึ้นจากช่วงเดียวกันของปีก่อน 27.5%

ภาพ คลิป สังหารโหด กัตตาฟี ( เป็นรายการเฉพาะ (ผู้ใหญ่) ซึ่งไม่เหมาะสมต่อเด็กและเยาวชน,)GADDAFI DEAD VIDEO: Dictator begs for life before summary execution | Mail Online


 

Who shot Gaddafi? New video shows blood pouring from dictator immediately before death but mystery surrounds coup de grace


  • Gaddafi's last words were 'Do you know right from wrong?'
  • Executed in front of a baying mob and body paraded through the streets...
  • ....but acting Libyan PM claims Gaddafi was killed in crossfire
  • Gaddafi may have launched last-ditch fightback in back of ambulance
  • Bodyguard 'killed leader' to spare him indignity of capture
  • Eccentric dictator was wearing gold pants when he was killed
  • France announces end of Nato airstrikes as 'mission is complete'
  • Eldest son Saif 'captured in Zlitan' after arms are injured in explosions
  • Body covered in plastic and stashed in freezer to keep out baying crowds
  • Uncertainty over burial as wife calls for UN inquiry into husband's death

By
David Williams


Last updated at 6:31 PM on 21st October 2011


The final bloody moments of Muammar Gaddafi's life were still shrouded in confusion today as conflicting reports emerged about who fired the shot that actually killed him.
Libya's deposed leader was pulled out alive from a drain under a motorway in Sirte, the city of his birthplace, where he had been hiding with a small group of bodyguards.
A clutch of videos have emerged on the internet in which he is seen begging his captors for mercy. His condition varies dramatically, with later footage showing him rambling and drenched in blood.
Wounded and terrified, Gaddafi appeared deluded to the end, asking his captors: 'What did I do to you?' His last words were 'Do you know right from wrong?' 
Scroll down for video of Gaddafi's last minutes...
Was this the moment dictator died? A handgun points at the head of Gaddafi who is facing the ground with his hands behind his back
Was this the moment the dictator died? A handgun points at the head of Gaddafi who is facing the ground with his hands behind his back

Fear on his face after being captured in his home town of Sirte, this is Gaddafi in the moments leading up to his death
Fear on his face after being captured in his home town of Sirte, this is Gaddafi in the moments leading up to his death
This still image from YouTube courtesy of CNN shows Gaddafi's final moments
Bloodied Gaddafi's final moments were captured on a mobile phone video

Final moments: A dazed Gaddafi gesticulates as rebels parade him through Sirte shortly before he was shot
Grimacing in pain: A still from a video taken from the mobile phone of a rebel fighter shows Gaddafi, his face covered in blood, being dragged around by freedom fighters
Grimacing in pain: A still from a video taken from the mobile phone of a rebel fighter shows Gaddafi, his face covered in blood, being dragged around by freedom fighters
Gaddafi lifts a hand to his face to see the blood pouring from his wounds. The mobile phone footage shows the dictator slumped against a jeep but still alive
Losing blood: Gaddafi lifts a hand to his face to see the blood pouring from his wounds. The mobile phone footage shows the dictator slumped against a jeep but still alive
Moments after the last grainy video
was shot, it is believed he was killed. Initial reports suggested he had
been executed by revolutionary forces in front of a baying mob.

But
there have been claims by rebels who witnessed the killing that Gaddafi
was actually shot by one of his own bodyguards to spare him further
humiliation. It has also been suggested he was
shot during a fight inside an ambulance conveying him to hospital or
that he was actually caught in crossfire.

New pictures released today show Gaddafi's scarred corpse on the floor of a freezer where it is being kept before a burial
Grisly end: New pictures released today show Gaddafi's scarred corpse on the floor of a freezer where it is being kept before burial
A day Libyans fought for: Gaddafi's eyes are closed and mouth firmly shut as preparations are made for his burial
A day Libyans fought for: Gaddafi's eyes are closed and mouth firmly shut as preparations are made for his burial
One rebel claimed that he had been killed as he put up a desperate last fight for freedom. He carried his golden revolver on him at all times, and may have
pulled it from his clothes.

'He might have been resisting. He might have struggled, tried to escape,' a Libyan revolutionary said.
Pictures of Gaddafi's body show a bullet
hole in the temple, which supports claims he was shot at close range.


'They captured him alive and while he was being taken away, they beat him and then they killed him,' a freedom fighter said.
Gaddafi's battered body was paraded through the streets of Sirte to the sound of celebratory gunfire and jubilant shouts.
Another
video captured the corpse of the 69-year-old being dragged through the streets of Sirte, to be paraded later before celebrating crowds in
the nearby port town of Misrata.

Pleading: Muammar Gaddafi was killed today
Pleading: Muammar Gaddafi begged with his captors for his life after he was found cowering in a storm drain
Gaddafi
Pleading: Muammar Gaddafi was killed today

Paraded: Gaddafi struggled with his captors in video footage taken by rebel fighters after he was found
Terrified: Gaddafi pleaded for his life after he was captured by rebel fighters
Chaotic: Gaddafi was pushed around by rebel fighters, one of whom filmed the incident on a mobile phone
Pleading: Muammar Gaddafi was killed today
Pleading: Muammar Gaddafi was killed today

Fear: Becoming increasingly desperate, Gaddafi asked a rebel fighter 'What did I ever do to you'
Chaotic: Gaddafi was pushed around by rebel fighters, one of whom filmed the incident on a mobile telephone
Terrified: Moments after he begged for his life, Gaddafi was shot dead by rebel fighters
The circumstances leading up to Gaddafi's death are more clear.
RAF
Tornados helped launch the final airstrike by flying surveillance
missions which cleared the way for French fighter jets to bomb a Gaddafi
convoy.

The astonishing end
for the tyrant came after he and loyalist fighters tried to flee Sirte
as it was overrun by forces of the National Transitional Council.

Gaddafi
was in a convoy of up to 100 vehicles which tried to break out of Sirte
– the last centre of resistance after eight months of civil war – early
yesterday.


The escape was spotted by Nato which launched two devastating strikes. At least 50 loyalist fighters were killed.
Injured
in both legs, Gaddafi made his way with bodyguards through trees. The
group hid in two concrete sewers but were spotted by rebels.

A
Libyan named Salem Bakeer said that he and his comrades gave chase to Gaddafi and his small retinue of bodyguards after they fled their convoy
following the airstrike.

'At first we fired at them with anti-aircraft guns, but it was no use,' said Bakeer.
'Then
we went in on foot. One of Gaddafi's men came out waving his rifle in
the air and shouting surrender, but as soon as he saw my face he started
shooting at me.

Struggle: Video footage shows Gaddafi being hauled off a rebel fighter truck minutes after his capture
Struggle: Video footage shows Gaddafi being hauled off a rebel fighter truck minutes after his capture

Gaddafi
Gaddafi
Manhandled: The former Libyan leader is propped up against the side of a truck during the melee
Arguing: Gaddafi pictured minutes before he was killed
Arguing: Gaddafi pictured in chaotic video footage minutes before he was killed

Watch the footage of Gaddafi's last minutes in this video:
'Then I
think Gaddafi must have told them to stop. ''My master is here, my
master is here'', he said, ''Muammar Gaddafi is here and he is
wounded.''

'We went in and
brought Gaddafi out. He was saying ''What's wrong? What's wrong? What's
going on?''. Then we took him and put him in the car.'

Freelance
photojournalist Holly Pickett was embedded with an ambulance. She said
that she saw another ambulance  carrying Gaddafi.

So
close was she to the action, that she was able to pick out the bloodied
body of Gaddafi. She says that he was wearing gold pants.

She
tweeted: 'From the side door, I could see a bare chest with bullet
wound and a bloody hand. He was wearing gold-coloured pants.

'At
every checkpoint between Sirte and Misrata, crowds had gathered and
wanted to know if we were the ambulance with Gaddafi's body in it.

'Upon
hearing the truth, that Gaddafi was truly dead, revolutionaries at the
checkpoints were beside themselves, shouting with joy.'


Celebration: Mohammed al-Bibi, seen here in a Yankees hat, points to a comrade holding Gaddafi's golden gun. Al-Bibi is the one who found the despot in his final hiding place and duly claimed the war souvenir
Celebration: Mohammed al-Bibi, seen here in a Yankees hat, points to a comrade holding Gaddafi's golden gun. Al-Bibi is the one who found the despot in his final hiding place and duly claimed the war souvenir
Adel
Samir said that Gaddafi was shot in the stomach with a a 9mm pistol.
But Imad Moustaf told Global Post that Gaddafi was shot in the head and
the heart.

Doctor Ibrahim Tika added: 'Gaddafi was arrested while he was alive
but he was killed later. There was a bullet and that was the primary
reason for his death, it penetrated his gut. Then there was another bullet in the head that
went in and out of his head.'

The claims that Gaddafi was executed
in the back of an ambulance may be celebrated in Libya. But some within the new
government, which is trying to establish itself on the western stage, would
have preferred for
Gaddafi to have been captured alive and put on trial.

It
could be for this reason that Libya's interim prime minister, Mahmoud
Jibril, said that Gaddafi was killed from a bullet to the head during
crossfire between government fighters and his loyalists.

Jibril told a news conference in the capital, Tripoli, today: 'I am going to read to you a report by the forensic doctor who examined Gaddafi.
'It said: ''Gaddafi was taken out of a sewage pipe … he didn't show any resistance. When we started moving him he was hit by a bullet in his right arm and when they put him in a truck he did not have any other injuries. When the car was moving it was caught in crossfire between the revolutionaries and Gaddafi forces in which he was hit by a bullet in the head''.'

The body of Gaddafi is covered with a blue plastic sheet at a house in Misrata. He is due to be buried at a secret funeral within the next 24 hours
Dead: The body of Gaddafi is covered with a blue plastic sheet at a house in Misrata. He is due to be buried at a secret funeral within the next 24 hours
Brutal end for tyrant who exported terror: Gaddafi's body is displayed, clearly showing a bullet hole in his head
Brutal end for tyrant who exported terror: Gaddafi's body is displayed, clearly showing a bullet hole in his head
The
exact circumstances around this theory are unclear. It is unlikely that bullets would have penetrated the ambulance and hit Gaddafi, who
was pictured slumped against a rebel's leg, in the head.

It
is also unlikely he was shot in the head before he entered the
ambulance as bullets to the head almost always knock somebody off their
feet killing them instantly.

This points again to the theory that Gaddafi and a bodyguard launched a fightback inside the ambulance.
CBS News correspondent David Martin claims that Gaddafi's own bodyguard
shot him, in order to spare him the indignity of being captured.


Confirmation of the death sparked wild scenes of celebration across Libya with tens of thousands taking to the streets.

Celebratory gunfire rang out across the capital, Tripoli. Cars honked their horns and people embraced each other.
In Sirte, ecstatic rebels celebrated the city’s fall after weeks of bloody siege by firing endless rounds into the sky.
Gaddafi’s
death closes a chapter in the Nato-led military campaign to help rebel
forces remove him from power. Ever since the fall of Tripoli, the hunt
for Gaddafi had prevented rebels from claiming outright victory. 

France’s defence minister announced
today that the multi-million-pound bombing campaign of Libya by
airforces including the RAF is now over.

‘The military operation is complete,’
said Alain Juppe, in Paris. ‘All Libyan territory is under the control
of the National Transitional Council, and subject to some transitional
technicalities, the Nato operation has come to an end. 

‘The objective of helping the National Transitional Council to liberate their territory is now achieved,’ Mr Juppe added.
‘They will enter a phase of reconstruction, or of  construction. It is about establishing the rule of law, which never existed. ‘
A meeting later today will decide the technicalities of winding up the operation which has cost British taxpayers an estimated £300 million.
Admiral Jim Stavridis made said today before a meeting of the alliance's North Atlantic
Council.that it was 'a good day for Nato, a great day for
the people of Libya'.

US president Barack Obama last night announced that the mission would 'soon come to an end', although Foreign Secretary William Hague struck a more cautious note.

Procession: Libyans have been flocking to the morgue, where Gaddafi's body was taken, and have been taking photographs of him
Procession: Libyans have been flocking to the morgue, where Gaddafi's body was taken, and have been taking photographs of him
Dead: Gaddafi's son Mutassim was also killed in a firefight in Sirte
Dead: Gaddafi's son Mutassim was also killed in a firefight in Sirte
Last moments of his life: Gaddafi's son Mutassim lies on a sofa in pain and soaked with blood after his capture but before his death in Sirte
Last moments of his life: Gaddafi's son Mutassim lies on a sofa in pain and soaked with blood after his capture but before his death in Sirte
'We will want to be sure that there
are no remaining pockets of pro-Gaddafi fighters who can again become a
threat to the civilian population,' he said.

Last
night it emerged that RAF Tornados helped launch the final airstrike by
flying surveillance missions which cleared the way for French fighter
jets to bomb a Gaddafi convoy.

There
were also claims that RAF jets carried out another raid which led to
the wounding of Gaddafi’s favourite son, Saif al-Islam.

The
conflict has already cost British taxpayers more than £1billion and
today Nato chiefs will decide whether to end the aerial campaign.


Mutassim Gaddafi: Killed by Libyan rebels
Mutassim Gaddafi: He was also killed by Libyan rebels
David
Cameron, who had driven much of Nato’s intervention, hailed it as a
moment to remember Gaddafi’s many victims, including those who died when
Pan-Am flight 103 was blown up over Lockerbie in 1988, policewoman
Yvonne Fletcher, and those killed by the IRA using Libyan Semtex.

In a statement notably free of any
hint of triumphalism, the Prime Minister said he was ‘proud’ of the role
Britain played in helping the Libyan people liberate their country.

Outside 10 Downing Street, Mr Cameron said: ‘People in Libya today have an even greater chance of building themselves a strong and democratic future.
‘I’m proud of the role that Britain has played in helping them to bring that about and I pay tribute to the bravery of the Libyans who have helped to liberate their country.’
French President Nicolas Sarkozy, who with Mr Cameron had kept up pressure for Nato’s continued role, said Gaddafi’s death was a ‘major step on the country’s path to democracy.’
U.S. President Barack Obama said: ‘This marks the end of a long and painful chapter for the people of Libya.’
Nato leaders will be watching anxiously over the next few days, however, in case Gaddafi loyalists plunder stockpiled weapons to wreak bloody revenge on the rebels.
Five bodyguards were killed but one tried to save Gaddafi, telling rebels: ‘My master is here, my master is here. Muammar Gaddafi is here and he is wounded.’

Bundled: An ambulance carries Gaddafi's body from Sirte to Misrata
Bundled: An ambulance carries Gaddafi's body from Sirte to Misrata
Transporting: An ambulance, containing happy rebel fighters, carries Gaddafi's body after he was executed
Transporting: An ambulance, containing happy rebel fighters, carries Gaddafi's body after he was executed
But there was to be no mercy for the man dubbed ‘The King of Kings of Africa’.
He is the first leader to be killed in the ‘Arab Spring’ wave of popular uprisings that have swept the Middle East, demanding the end of autocratic rulers and the establishment of greater democracy.
His death decisively ends a regime that had turned Libya into an international pariah.
The oil-rich nation now enters a new era, but its turmoil may not  be over.
The former rebels who now rule are disorganised, face rebuilding a country stripped of institutions, and have already shown signs of infighting with divisions between geographical areas and Islamist and more secular ideologies. 

Brutal: There had been fierce fighting around the drain before Gaddafi was finally killed. The body of a fighter can be seen in the dust at the centre of the screen
Brutal: There had been fierce fighting around the drain before Gaddafi was finally killed. The body of a fighter can be seen in the dust at the centre of the screen
Already a monument: As celebrations continued, more and more graffiti appeared at the entrance to the drain where the leader was eventually found
Already a monument: As celebrations continued, more and more graffiti appeared at the entrance to the drain where the leader was eventually found
Battleground: Bodies of suspected Gaddafi loyalists lie outside the storm drains their leader was captured
Battleground: Bodies of suspected Gaddafi loyalists lie outside the storm drains their leader was captured

The death of Gaddafi and his son, Mutassim, who commanded loyalists in Sirte, as well as the capture of the British-educated Saif al-Islam, who was seen as the heir apparent, effectively removed any rallying point for an insurgency.
Both Gaddafi and Saif had faced international war crimes warrants and there was concern last night that unlike Iraqi dictator Saddam Hussein, who was similarly pulled from a hole where he was hiding – he eventually was hanged in Baghdad – the Libyan leader was effectively executed by the troops of a fledgling democracy.
Devastated: NATO airstrikes and revolutionary ground forces concentrated on a compound in Sirte, where they believed Gaddafi was hiding
Devastated: NATO airstrikes and revolutionary ground forces concentrated on a compound in Sirte, where they believed Gaddafi was hiding
Bombed out: Vehicles belonging to Gaddafi's supporters sit destroyed near Sirte after NATO airstrikes
Bombed out: Vehicles belonging to Gaddafi's supporters sit destroyed near Sirte after NATO airstrikes

Dr Jim Swire, whose daughter Flora died in the Lockerbie bombing, said the killing of Gaddafi meant ‘an opportunity has been lost’ to find out the truth of what happened.
‘I would have loved to have seen Gaddafi appear in front of the International Criminal Court both to answer charges against his gross treatment of his own people and of citizens murdered abroad by his thugs,’ he said.
‘But I would also have loved to have heard about what Gaddafi knew about the Lockerbie atrocity.’
Amnesty International called for an independent inquiry into the circumstances of the death.
Double celebration: Anti-Gaddafi fighters celebrate the fall of Sirte, but the news soon came that the leader himself had been captured
Double celebration: Anti-Gaddafi fighters celebrate the fall of Sirte, but the news soon came that the leader himself had been captured
End of conflict: The fall of Sirte ends the last significant resistance by forces loyal to the deposed leader, and ends a two-month siege
End of conflict: The fall of Sirte ends the last significant resistance by forces loyal to the deposed leader, and ends a two-month siege

All that's left: A lone revolutionary soldier fires into the air in celebration. Behind him lies the ruins of a town all but destroyed by fighting
All that's left: A lone revolutionary soldier fires into the air in celebration. Behind him lies the ruins of a town all but destroyed by fighting

Jet strike, then he slinks to a sewer

To the jubilant fighters on Sirte’s battered streets last night, the man known as 'Mad Dog' during four decades of brutal rule had met a fitting end trapped like a rat in a sewer pipe begging for his life.
The most momentous day in the entire Arab Spring revolution had begun with them not even aware that the tyrant was hiding in his home city.
It ended in scenes of wild celebration as rebels fired guns into the air while Gaddafi’s force of bodyguards lay dead on the ground.
The countdown to the dictator’s downfall began at the start of the week when revolutionary fighters gained control of the stronghold of Bani Walid, where Gaddafi had first fled after the fall of Tripoli.
This opened the road to Sirte, his beloved home town.
By Tuesday they had squeezed his forces into a residential area of about 700 square yards in Sirte known as Neighbourhood Two, but were still coming under heavy fire from surrounding buildings.
Foreign snipers said to have been earning up to £500 a day, hiding in the blitzed shells of buildings, had picked off National Transitional Council troops on a daily basis.
Celebrations: Thousands came out on the streets of Tripoli as news of the dictator's demise spread

Celebrations: Thousands came out on the streets of Tripoli as news of the dictator's demise spread
Joy: Many carried flags while some showed off pictures of the dead dictator who had been in power for 40 years
Joy: Many carried flags while some showed off pictures of the dead dictator who had been in power for 40 years

THE LAST STAND

The final assault on Neighbourhood Two began yesterday at 8am local time, 6am GMT with two rebel tanks, artillery and a dozen anti-aircraft guns bombarding the small areas of concrete office blocks and residential housing which had been still holding out against overwhelming odds.
Hundreds of National Transitional Council fighters roared in on flatback trucks under cover of the barrage.
The resistance of mainly North African mercenary snipers and Gaddafi loyalist troops was broken as position by position was over run, some surrendering, some choosing to fight to the death.
The presence of Gaddafi, who many believed to have been hiding in the southern desert near the border with Niger, explains the dogged, almost fanatical, resistance of the defenders of Sirte.
For weeks they had resisted knowing they were entirely cut off, even launching a counter attack late last week which killed and wounded more than a dozen NTC fighters.
Golden trophy

Gaddafi dead
Golden trophy: Young Libyans hold a gold-plated
handgun belonging to Gaddafi, left, while a still from mobile phone
footage purportedly shows his bloodied body being carried in the street
in Sirte

FLEEING THE BUNKER

In the makeshift command bunker where Gaddafi and his closest aides had been sheltering for the past ten days, the final high-risk escape plan was activated and up to 100 vehicles prepared to leave – at their heart five cars containing the ousted dictator and key loyalists.
Local commanders say the plan appeared to be for the snipers and the few remaining heavy weapons held by pro-Gaddafi troops to ‘open up’, providing some cover for fellow fighters and the five key cars to flee.
The convoys are said to have taken two routes, with some 75 of the main body of escaping fighters going on the main road out and the other going on side roads before making a break for the desert roads heading south.      
‘They broke out just as we were waking up to pray,’ said Dr Abdul Rauf Mohammad, who was among the NTC troops.

HELLFIRE UNLEASHED


CAMERON: TYRANT'S FALL IS START OF 'STRONG, DEMOCRATIC FUTURE'

Cameron
British Prime Minister David Cameron reacted to the news of Colonel Gaddafi's death by saying it held out the promise of a better future for the people he ruled for four decades.
In a brief statement outside Downing Street, he said: 'People in Libya today have an even greater chance after this news of building themselves a strong and democratic future.'
Mr
Cameron said he was 'proud' of the role Britain played in Nato
airstrikes to protect Libyan civilians, and added that now was a time
to reflect on the British victims of 'this brutal dictator and his regime', including: those who died at Lockerbie; Wpc Yvonne Fletcher, gunned down in a London street; and all those killed by the IRA using Semtex explosives supplied by Libya.
From the clear skies over Sirte, aerial surveillance which included RAF Tornado planes saw the large convoy emerging from Neighbourhood Two.
Officials knew it was a high-value target because it was so big and they could detect command and control was active with it – giving them the right to attack it.
First, a U.S. drone strike was called in with hellfire missiles and then French warplanes launched a second strike on the convoy as it sped west along the coastal highway.
Last night 15 pick-up trucks mounted with heavy machine guns lay burnt out, smashed and smouldering next to an electricity sub station 20 yards from the main road, about two miles west of Sirte.
They had clearly been hit by a force far beyond anything the  motley army the former rebels have assembled during eight months of revolt to overthrow the once feared leader. Inside the trucks, still  in their seats, were the charred  skeletal remains of drivers and  passengers killed instantly by  the strike.
Others lay mutilated and contorted strewn in the grass. There were some 50 bodies in all.
Rebel commander Adel Busamir said those Gaddafi loyalists who remained alive had realised there was no escape and turned back.
‘my master is here’
A wounded Gaddafi limped through some trees, fighters said, and sought shelter in a storm drain. Several bodyguards were with him.
‘At first we fired at them with anti-aircraft guns, but it was no use,’ said rebel commander Salem Bakeer. ‘Then we went in on foot. One of Gaddafi’s men came out waving his rifle in the air and shouting surrender, but as soon as he saw my face he started shooting at me.
‘Then I think Gaddafi must have told him to stop. “My master is here, my master is here”, he said. “Muammar Gaddafi is here and he is wounded”.
‘We went in and brought Gaddafi out. He was saying, “What’s wrong? What’s wrong? What’s going on?”.’ 
At the time of capture, Gaddafi was already wounded with gunshots to his leg and to his back, Bakeer said. He was then dragged 50 yards to a black Jeep  and thrown on to the bonnet. Several rebel fighters surrounded him, beating him about the face, before he was shot in the stomach and head.
One of those reported to have been killed along with Gaddafi was his son, Mo’tassim, who had been organising the defence of Sirte and his army chief Abu Bakr Younis Jabr. The bodies of three men, apparently Gaddafi bodyguards, lay at the entrance to the sewer, one in shorts probably due to a bandaged wound on his leg.
Four more bodies lay at the other end of the pipes. All black men, one had his brains blown out while  another had been decapitated.

THE BODY ON PARADE

The fighters who killed Gaddafi are believed to have come from Misrata, which suffered a brutal weeks-long siege by his forces during the eight-month civil war.
It was to their home city that they took his body in an ambulance as Prime Minister Mahmoud Jibril said: ‘We have been waiting for this moment for a long time. Muammar Gaddafi has been killed.’
The body was paraded through the streets of Misrata on top of a vehicle surrounded by a large crowd chanting, ‘The blood of the martyrs will not go in vain,’ according to footage aired on Al-Arabiya television.
Abdel-Jalil Abdel-Aziz, a doctor who was part of the medical team which accompanied the body in the ambulance, said: ‘You can’t imagine my happiness … I can’t describe my happiness.’

JOY AND CARNAGE


Payback time
Amid the scenes of celebration in Sirte, the cost of the days of intensive assaults lay everywhere with dozens of the broken bodies of Gaddafi fighters still lying where they had been killed.
After the battle, revolutionaries began searching homes and buildings looking for any hiding Gaddafi fighters. At least 16 were captured, along with cases of ammunition and trucks loaded with weapons. Reporters saw revolutionaries beating captured Gaddafi men in the back of trucks and officers intervening to stop them.
Inside what had been the last redoubt of Gaddafi’s men, there was a scene of utter destruction: gaping holes in buildings, trees stripped of their branches, lamp-posts felled by artillery and traffic lights dangling by their cables. Discarded military uniforms of Gaddafi’s fighters littered the streets. One rebel waved a silver trophy in the air while another held up a box of firecrackers, then set them off.
Government troops hoisted the red, black and green national flag above a large building in the centre of a newly-captured Sirte neighbourhood. ‘Libya is free from east to west,’ cried Malik Al Gantri, a young fighter from Tripoli who had been in the battle for Sirte for two weeks. ‘I hope to go home now. I want to see my mother.’   
Hundreds of NTC fighters gathered in the centre of Sirte shouting ‘Allahu Akbar’ (God is greatest), firing guns into the air and dancing in the streets. One of them, a man aged 65 and blind in one eye, rode around on a mountain bike carrying an AK47 assault rifle and a Libyan flag.  ‘This is the best day of my life,’ said Al Sharash Thawban.

GADDAFI'S LAST DAY

8.30am - French Aircraft attack the convoy in which Gaddafi
is travelling at a roundabout two miles west of Sirte. 15 armed pick-up trucks
are destroyed in the attack. A wounded Gaddafi, accompanied by a handful of loyal men
seeks refuge in a nearby storm drain. NTC forces initially fire anti-airctraft
guns before moving in on foot.11.05am -  NTC forces announce that the last
remaining  areas of Sirte have been captured and that fighters are
searching homes and buildings looking for any remaning Gadhafi loyalists.
2.00pm - After a fire fight Gaddafi is discovered cowering
in the storm drain.2.30pm - A local man tells Reuters news agency he saw
Gaddafi shot in the abdomen with a 9mm pistol2.45pm - A pro-Gaddafi TV website denies that the former
Libyan leader has been captured2.56pm - Reuters report Gaddafi has died of wounds sustained
during his capture
3.00pm - Celebrations across Libya at the news of Gaddafi's
capture3.44pm :  Mobile phone image is released of a man who
appears to be Gadadfi wearing blood soaked clothing with blood on his face4:02pm - Al-Jazeera TV is airing shaky footage of a man
resembling Gaddafi lying dead or badly wounded, bleeding from the head and
stripped to the waist as fighters roll him over on the pavement.
4.31pm - AFP reports that Gaddafi's son Mutassim has been
found dead in Sirte.

4.30pm - Libya's acting Prime Minister Mahmoud Jibril
appears on television to confirm the news that Gaddafi is dead.


4.56pm - Video appears of fighters brandishing a gold-plated
handgun said to have been taken from Gaddafi
4.59pm - Al-Jazeera shows video of Gaddafi's body being
dragged along the ground


5.25pm -  Reports come in that Gaddafi's body has
arrived in Misrata.

6.00pm  - Reuters reports that according to an NTC
commander Gaddafi's son has been killed


7.50 pm - Al Jazeera announces it has received
unconfirmed reports that Gaddafi's son Saif is dead

A love for uniforms, female bodyguards and brutal repression

In the end Muammar Gaddafi's death was as violent as his life, gunned down without mercy in the crumbling ruins of his home town.
His love of comic-opera uniforms, exotic female bodyguards and Bedouin tents provided a theatrical backdrop for 42 years of bloody repression that, in the end, could not withstand a determined uprising backed by NATO air power.               
Chased out of Tripoli by rebel forces, Gaddafi disappeared - some said into the empty desert spaces in the south of his vast country.

Flash uniforms
Female guards
Eccentric style: Gaddafi was known for his love of over-the-top military-style uniforms and a cadre of young female bodyguards who were supposedly trained to kill
Graphic
In tandem with his eccentricity, Gaddafi had a charisma which initially at least won him support among many ordinary Libyans. His readiness to take on Western powers and Israel, both with rhetoric and action, earned him a certain cachet with some in other Arab states who felt their own leaders were too supine.
While leaders of neighbouring Arab states folded quickly in the face of popular uprisings, Gaddafi put up a bloody fight, taking on NATO as well as local insurgents who quickly seized half the country.       
For most of his 42-year rule, he held a prominent position in the West's gallery of international rogues, while maintaining tight control at home by eliminating dissidents and refusing to anoint a successor.
Gaddafi effected a successful rapprochement with the West by renouncing his weapons of mass destruction programme in return for an end to sanctions. But he could not avoid the tide of popular revolution sweeping through the Arab world.

THE RISE OF A TYRANT


r Muammar Gaddafi

Gaddafi was born in
1942, the son of a Bedouin herdsman, in a tent near Sirte on the
Mediterranean coast. He abandoned a geography course at university for a
military career that included a short spell at a British army signals
school.
He took power in a
bloodless military coup in 1969 when he toppled King Idriss, and in the
1970s he formulated his 'Third Universal Theory', a middle road between
communism and capitalism, as laid out in his Green Book.
He oversaw the
rapid development of Libya, which was previously known for little more
than oil wells and deserts where huge tank battles took place in World
War Two. The economy is now paying the price of war and sanctions.
One of his first
tasks on taking power was to build up the armed forces, but he also
spent billions of dollars of oil income on improving living standards,
making him popular with the low-paid.
Gaddafi poured
money into giant projects such as a steel plant in the town of Misrata -
the scene of bitter fighting - and the Great Man-Made River, a scheme
to pipe water from desert wells to coastal communities.
Gaddafi embraced
the pan-Arabism of the late Egyptian leader Gamal Abdel Nasser and tried
without success to merge Libya, Egypt and Syria into a federation. A
similar attempt to join Libya and Tunisia ended in acrimony.
In 1977 he changed the country's name to the Great Socialist Popular Libyan Arab Jamahiriyah (State of the Masses).
For much of his
rule he was shunned by the West, which accused him of links to terrorism
and revolutionary movements.    He was particularly reviled after the
1988 Pan Am airliner bombing over Lockerbie, by Libyan agents in which
270 people were killed.

In retrospect, his
time had come when he turned his guns on protesters and sent his army to
cleanse Benghazi, prompting Western powers and NATO to open up a
campaign of aerial bombing that allowed rebel forces eventually to oust
him.
As
his oil-producing North African desert country descended into civil war,
Gaddafi's military responded with the deadly force that he had never
been afraid to use, despite the showman image that captivated many
abroad.

When the insurgency began in mid-February, protesters were gunned down in their hundreds. As his troops advanced on Benghazi he famously warned rebels there would be 'no mercy, no pity' They would be hunted down 'alley by alley, house by house, room by room'. 
Those words may have been his undoing. Days later the United Nations passed a resolution clearing the way for a NATO air campaign that knocked out his air force, tanks and heavy guns.           
               
Raids also targeted his own headquarters in Tripoli. One raid killed his youngest son and three grandchildren. It was not the first time that the West had killed a Gaddafi family member.
In televised addresses in response to the rebellion in the east earlier this year, Gaddafi blamed the unrest on rats and mercenaries and said they were brainwashed by Osama bin Laden and under the influence of hallucinogenic drugs used to spike their coffee.
As the weeks passed, there was repeated speculation that Gaddafi has either been killed or wounded in NATO air raids, but he made carefully choreographed television appearances in response to the rumours.
In May, Gaddafi taunted NATO, saying its bombers could not find him, saying: 'I am telling the coward crusaders that I am at a place you cannot reach and kill me.'
One of the world's longest serving national leaders, Gaddafi had no official government function and was known as the 'Brother Leader and Guide of the Revolution'.
He strove for influence in Africa, showering his poorer neighbours with the largesse that Libya's vast oil wealth allowed and styling himself the continent's "King of Kings".
His love of grand gestures was on display on foreign visits when he slept in a Bedouin tent guarded by dozens of female bodyguards.
U.S. diplomatic cables released by the WikiLeaks website shed further light on the Libyan leader's tastes.
One cable posted by The New York Times describes Gaddafi's insistence on staying on the ground floor when he visited New York for a 2009 meeting at the United Nations and his reported refusal or inability to climb more than 35 steps.
Gaddafi was also said to rely heavily on his staff of four Ukrainian nurses, including one woman described as a 'voluptuous blonde'. The cable speculated about a romantic relationship but the nurse, Galyna Kolonytska, 38, fled Libya after the fighting started.

Synonymous with terrorism: A young Gaddafi, right, is seen in an undated photo with notorious Ugandan leader Idi Amin
Synonymous with terrorism: A young Gaddafi, right, is seen in an undated photo with notorious Ugandan leader Idi Amin
Shunned by the West: Links to revolutionaries , such as Cuba's Fidel Castro, made Gaddafi many enemies around the world
Shunned by the West: Links to revolutionaries , such as Cuba's Fidel Castro, made Gaddafi many enemies around the world

THE WORLD'S INFAMOUS DICTATORS... AND THEIR VIOLENT FATE

Benito Mussolini
Apprehended as he headed for Switzerland with his mistress Clara Petacci on April 27, 1945. He was shot the following day, and his body was taken to Milan and strung up in public.

Adolf Hitler
As the Russian army closed in on Berlin, Hitler took to his bunker with Eva Braun and other Nazi leaders. As he realsied his situation was hopeless he shot himself with his 7.65mm Walther PPK pistol on April 30, 1945.

Nicolae Ceaușescu
As Communism started to crumble at the end of 1989, Ceaușescu attempted to flee Romania. On Christmas Day 1989, he and his wife were tried in a brief show-trial and sentenced to death by a military court on charges ranging from illegal gathering of wealth to genocide. After the trial they had their hands tied behind their backs and were led outside to be executed by a firing squad consisting of elite paratroop regiment soldiers

Suicide: Adolf Hitler
Suicide: Adolf Hitler
Shot: Nicolae Ceausescu
Shot: Nicolae Ceausescu
Hanged: Saddam Hussein
Hanged: Saddam Hussein
Saddam Hussein
In April 2003, after the fall of Baghdad Saddam's whereabouts remained in question. He was eventually captured in December of that year. On November 5, 2006, Saddam Hussein was found guilty of crimes against humanity and sentenced to death. On December, 30, 2006, he was hanged.

Ion Antonescu
In May 1946, Romania's war-time leader Ion Antonescu was prosecuted at the first in a series of tribunals, on charges of war crimes, crimes against the peace, and treason. Despite two appeals he was executed by a military firing squad on June 1, 1946.

Rafael Trujillo
The man who ruled the Dominican Republic with an iron fist from 1930 to 1961. Known as El Jefe (The Boss) he was gunned down in his car on May 30, 1961.

AND THE ONE THAT GOT AWAY...

Joseph Stalin
The Russian ruler died in his bed on March 5, 1953, at the age of 74. Through purges, famine and gulags he is estimated to have been responsible for the deaths of 20million.
รีโมท ซื้อ รีโมท จากผู้ค้าส่งโดยตรง ที่มีหน้าร้านจริง ที่ บ้านหม้อ และ คลองถม ราคาถูกกว่าใคร ปลอดภัย มีรับประกัน

คนไทยกู้แผ่นดิน บนเฟชบุ๊ค

บทความย้อนหลัง